Jajka jednak nieszkodliwe

Środa, 17 lutego 2016 (10:07)

Codzienne jedzenie jednego jajka kurzego, mimo zawartego w nim cholesterolu, nie powoduje wzrostu ryzyka choroby niedokrwiennej, nawet u osób z predyspozycjami genetycznymi. Takie są wyniki badań, które przeprowadzili naukowcy z University of Eastern Finland. Zostały one opublikowane w "American Journal of Clinical Nutrition".

Zdjęcie

Jajka jednak nieszkodliwe? /123RF/PICSEL
Jajka jednak nieszkodliwe?
/123RF/PICSEL

Według badań u większości populacji cholesterol zawarty w produktach naturalnych w trakcie spożycia wpływa na zawartość cholesterolu we krwi w stosunkowo niewielkim stopniu. Wpływ ten jest wyższy jedynie u osób, które posiadają zmutowany wariant genu APOE4, regulującego metabolizm cholesterolu.

Dla rdzennej populacji Finlandii akurat liczba posiadaczy tego wariantu genu APOE4 jest wyjątkowo wysoka i wynosi ponad 30 proc. wszystkich Finów. Jak wykazały badania przeprowadzone w latach 1984-1989 na 1032 Finach i w wieku 42-60 lat, 32,5 proc. posiadało akurat ten wariant genu. W ciągu 21-letniej obserwacji zawału serca doznało 230 mężczyzn, jednak analiza sposobu odżywiania wykazała, że wysokie spożycie cholesterolu w diecie nie było związane z ryzykiem wystąpienia choroby niedokrwiennej serca wśród badanych, przy czym dotyczyło to także posiadaczy zmutowanego wariantu genu APOE4.

Reklama

W badanej grupie wysokie spożycie cholesterolu wynosiło dziennie średnio 520 mg, co jednak oznacza, że spożywający większe dawki cholesterolu w pożywieniu (np. konsumenci tłustego mięsa wieprzowego i smalcu) mogą być w większym stopniu narażeni na choroby układu krążenia.

MW

Artykuł pochodzi z kategorii: Innowacje - Biznes i nauka

Więcej na temat:jaja | cholesterol

Zobacz również

  • Polscy naukowcy o krok od lekarstwa na SM

    Nową obiecującą terapię w walce ze stwardnieniem rozsianym opracowują naukowcy z Uniwersytetu Warszawskiego. Główną rolę w niej odgrywają nicienie. więcej