Mężczyźni wrażliwi na cukier

Piątek, 18 sierpnia 2017 (11:00)

Mężczyźni, którzy spożywają dużo słodzonych produktów, są narażeni na zaburzenia lękowe i depresje – twierdzą brytyjscy naukowcy.

Zdjęcie

Spożywanie cukru i produktów słodzonych w dużej ilości jest bardziej szkodliwe dla mężczyzn niż kobiet /Monkey Business Images /© Glowimages
Spożywanie cukru i produktów słodzonych w dużej ilości jest bardziej szkodliwe dla mężczyzn niż kobiet
/Monkey Business Images /© Glowimages

Zespół naukowców z brytyjskiego University College London, prowadzący badania nad skutkami spożycia cukru i produktów słodzonych, odkrył iż są one bardziej szkodliwe dla mężczyzn niż kobiet. Wiadomo bowiem iż nadmiar cukru w diecie prowadzi do rozwoju cukrzycy typu 2, chorób układu krążenia oraz zębów (paradontoza, próchnica). Jednak, jak wynika z badań, opublikowanych w "Scientific Reports", może też powodować inne problemy, ale tylko u mężczyzn.

W meta badaniach naukowcy sprowadzili historię chorób 10 tys. pacjentów przez 20 lat, prowadząc badania kwestionariuszowe, dotyczące częstotliwości spożywania poszczególnych produktów i kondycji psychicznej badanych m.in. pojawiających się problemów jak zaburzeń lękowych czy nastroju. Wyliczono też średnie spożycie cukru na każdego badanego, pochodzącego m.in. z napojów gazowanych, cukierków, ciastek i ciast, kawy czy herbaty.

Reklama

Jak się okazało, w grupie mężczyzn o najwyższym spożyciu, wynoszącym ponad 67g dobowo, występował najwyższy wskaźnik rozwoju zaburzeń psychicznych; prawdopodobieństwo ich pojawienia było o 23 proc, wyższe niż u mężczyzn spożywających poniżej 39,5g dobowo. Podobnej zależności nie było u kobiet. Nie wiadomo jednak czy to zaburzenia psychiczne skłaniają do większej konsumpcji cukru czy też większa konsumpcja cukru do nich prowadzi. Badacze zauważają przy tym iż spożycie produktów zawierających cukier na krótką metę poprawia nastrój, jednak nie wiadomo czy tak naprawdę nie działa u mężczyzn destrukcyjnie na psychikę. Problem ten ma być zbadany w najbliższym czasie.

MM

Artykuł pochodzi z kategorii: Innowacje - Wiadomości

Zobacz również

  • Polskich start-upów recepta na sukces

    Start-upy stały się trwałym elementem krajobrazu przedsiębiorczości w Polsce. Większości nie udaje się jednak w pełni rozwinąć. Zależy to od profilu założycieli, obszarów i zakresu działalności,... więcej